Een historische rechtszitting over de opvangcrisis van asielzoekers.

FORCONS UNE SOLUTION FEDERALE / EIS EEN FEDERALE OPLOSSING

Een historische rechtszitting over de opvangcrisis van asielzoekers.

Op 19 juni 2023, om 9 uur ’s ochtends, zullen de bewoners van Wetstraat 91 (naast het hoofdkantoor van cd&v) Fedasil en de Belgische overheid voor de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel dagen. Hun doel is om Fedasil en de Belgische overheid te dwingen een tijdelijke bezettingsovereenkomst te tekenen met de eigenaar van het bezette gebouw.

De hoorzitting is voorzien om 9 uur in zaal 6 van de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg, Vierarmenstraat 13.  Vele asielzoekers en sympathisanten zullen aanwezig zijn.

“Dit moet voorkomen dat we opnieuw op straat worden gezet. Een geïmproviseerde oplossing, al is het nog geen duurzame, structurele oplossing voor de opvangcrisis”, zegt Amin, die in het gebouw woont en al enkele maanden internationale bescherming zoekt in België.  

“Deze procedure werd noodzakelijk door de langdurige en structurele passiviteit van de overheid inzake de opvang van aanvragers van internationale bescherming”, legt Marie Doutrepont, een van de advocaten van de bewoners, uit.

De Belgische overheid is al meer dan 8.000 keer veroordeeld door verschillende Belgische en internationale rechtbanken. De wet voorziet in de opvang van aanvragers om internationale bescherming, maar de overheid komt haar verplichtingen niet na. Met deze nieuwe dagvaarding kan de staat wettelijk verplicht worden om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor geïmproviseerde oplossingen zoals de huidige bezetting van het gebouw in de Wetstraat. Vermits hiervoor geen juridisch precedent bestaat, zou deze beslissing weleens historisch kunnen blijken.

Sinds 23 april bezetten meer dan 100 mensen het gebouw in de Wetstraat 91, dat door de bewoners ook wel “TocToc Nicole” wordt genoemd.

No Comments

Add your comment