Asielzoekers weigeren voorstel voor tijdelijke opvang door Gewest: de bal ligt bij de federale regering

FORCONS UNE SOLUTION FEDERALE / EIS EEN FEDERALE OPLOSSING

Asielzoekers weigeren voorstel voor tijdelijke opvang door Gewest: de bal ligt bij de federale regering

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft 70 noodopvangplaatsen aangeboden aan de asielzoekers die momenteel het federale gebouw aan de Koning Albert II-laan bezetten. Alle bewoners van het gebouw hebben dit precaire aanbod geweigerd omdat het niet alleen tijdelijk is, maar ook slechts een gedeeltelijke toegang tot hun rechten garandeert. Zij eisen een garantie op een plaats in het netwerk van Fedasil en noodmaatregelen voor alle asielzoekers die momenteel op straat leven.

De 70 asielzoekers bezetten sinds zondag het toekomstige nationale crisiscentrum om hun rechten op te eisen. De afgelopen weken zijn zij al meerdere keren uit hun precaire onderkomens gezet: het kraakpand aan de Paleizenstraat, het tentenkamp langs het kanaal en het voormalige Allee du Kaai. 

De door het Gewest voorgestelde opvangplaatsen zouden worden georganiseerd door Samusociaal, het Vluchtelingencomité en door het Gewest zelf. Asielzoekers die door Fedasil worden opgevangen krijgen echter niet alleen een dak boven hun hoofd maar ook materiële hulp, medische en sociale steun en de oranje kaart die toegang geeft tot de arbeidsmarkt.

Door nu op dit aanbod in te gaan, lopen de bewoners bovendien het risico weer op straat te belanden voordat ze door Fedasil worden opgevangen. Dit overkwam asielzoeker Duclo: “Toen we uit het kraakpand Palais werden gezet, werd ons beloofd dat we een nieuwe woning zouden krijgen. Maar gisteren stonden we weer op straat.”  Het burgerplatform bevestigt dat mensen gisteren opvangcentrum  porte d’Ulysse moesten verlaten omdat 28 dagen de maximale duur is van de opvang in de regionale noodvoorzieningen.

De asielzoekers willen hun bezetting voortzetten tot ze de garantie krijgen dat ze definitief een plaats krijgen in het Fedasil-netwerk en niet binnen een maand weer op straat worden gezet. De bal ligt dus bij de federale regering en staatssecretaris De Moor, die nog steeds geen beslissing heeft genomen.

Daarnaast eisen de bezetters een noodoplossing voor alle asielzoekers op straat, waaronder de activering van het nationale crisisplan of een verplicht spreidingsplan in de gemeenten. Met het crisisplan kan de federale overheid gebouwen en personeel vorderen om de duizenden asielzoekers zonder onderdak te huisvesten. 

Een eerste juridische overwinning: de belegering moet worden opgeheven!

Na een spoedaanvraag van verschillende advocaten heeft de rechtbank van eerste aanleg bevestigd dat de blokkades rond het gebouw, die de toegang tot water, voedsel en gezondheidszorg verhinderen, onwettig zijn. Een van de advocaten, Marie Doutrepont, legt uit: “Wat de achtergrond ook is, je hongert mensen niet uit. De rechtbank zegt dat vrije toegang voor voedsel en essentiële diensten in het gebouw moet worden toegestaan. De bezetters wachten nu op een deurwaarder om deze beslissing op het terrein te realiseren.

No Comments

Add your comment