De incidenten in Flagey-Kamp: de gevolgen van een onmenselijk migratiebeleid 

FORCONS UNE SOLUTION FEDERALE / EIS EEN FEDERALE OPLOSSING

De incidenten in Flagey-Kamp: de gevolgen van een onmenselijk migratiebeleid 

In de nacht van 15 op 16 september vond er een incident plaats in het net opgezette tentenkamp voor asielzoekers aan het Flagey plein. Enkele mensen van buiten het kamp zouden rond 6u30 in de tenten ingebroken hebben en geprobeerd hebben telefoons te stelen. De spanningen liepen op en er brak een vechtpartij uit. 4 mensen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht.

De politie verrichtte drie arrestaties en sloot het kamp af. De asielzoekers die in de tenten verbleven, hebben geen toegang meer tot de tenten of hun bezittingen. Er loopt een gerechtelijk onderzoek. De gemeente Elsene dreigt het kamp vandaag te ontruimen zonder een alternatief te bieden aan de bewoners. Het kamp werd gisteren rond 18 uur opgezet door asielzoekers gesteund door burgers en organisaties. Deze asielzoekers maken deel uit van de 2100 mensen die momenteel op straat moeten overleven omdat ze geen opvang krijgen van Fedasil en de federale overheid.

“De incidenten van gisteravond tonen aan hoe precair de situatie is waarin asielzoekers moeten overleven. Dit geweld is meestal onzichtbaar en vindt elke dag plaats in verlaten gebouwen en verborgen kampen. Het kamp Flagey is slechts het topje van de ijsberg,” legt Sacha uit, woordvoerder van het collectief Stop Crise de l’accueil. “Door mensen uit dit kamp te verdrijven en te verspreiden, zullen ze alleen komen te staan tegenover dit soort geweld”, 

“Dit kamp was geen langdurig, menswaardige oplossing, maar een manier om mensen een tijdelijk dak te geven”, legt Michel Genet, directeur van Médecins du Monde, uit. “Dit is opnieuw een teken van de urgentie van de situatie en de noodzaak om in actie te komen.”

Het collectief Stop de opvangcrisis en de organisaties die dit nieuwe kamp steunen, stellen de incompetentie en het gebrek aan politieke wil aan de kaak die aan de basis liggen van deze situatie. Ze eisen dat de asielzoekers in het kamp Flagey en alle anderen die zich in dezelfde situatie bevinden, onmiddellijk worden opgevangen. “Dit kamp is de zoveelste oproep aan de partijen van de meerderheid om hun verantwoordelijkheid te nemen,” voegt Sacha eraan toe.

No Comments

Add your comment